Geplaatst op

‘Op reis rijst’, avontuurlijk eten op Bikepacking avontuur

Recept voor 4 personen

Ingrediënten:

1 1/2 bikepacking mug rijst of 300g 
vegetarische vleesvervanger 
4 eetlepels tomatenpuree uit een tube
4 eetlepels ketchup
1 courgette
1 paprika
200g paddenstoelen
1 blik kidneybonen
olijfolie
1 pakje slamix
100g cashewnoten
vakantiekruidenmix
zout
peper

Benodigdheden:

Fiets, tent, buitenlucht, gasvuurtjes, kookpot, bakpan, mesje,  …

Avontuurlijk eten op fietsvakantie met weinig pannen

Wat eten we deze avond? Op Bikepacking avontuur eten wij ‘Op reis rijst’! Ons vaste recept op onze bikepacking avonturen. En neen, het is natuurlijk niet zo dat we hierdoor iedere dag hetzelfde eten op fietsvakantie. Dit recept hanteren we als onze basisrecept. Iedere dag is het een beetje afwachten welke ingrediënten we kunnen kopen. Alleen al hierdoor is er afwisseling in ons menu. Maar het is wel zo doordat we dit recept als basis nemen, dat het een echte vakantiemaaltijd met een naam is geworden: OP REIS RIJST. 

Handig met weinig pannen. Lichtgewicht en toch een goede maaltijd. Koop je ingrediënten zo laat mogelijk op de dag. Het heeft geen zin om deze de hele dag in je fietstas te hebben zitten. Een manier voor meer comfort op je fietsvakantie is je gewicht op de fiets tot een minimum te beperken. Olijfolie, kruidenmix, peper en zout is zowat het enige dat we standaard in onze tassen hebben zitten. Rijst, tomatenpuree en ketchup hebben we vaak in voorraad. Aangezien deze enkel in grotere hoeveelheden worden verkocht. Remember: Less is more! 

Variaties in ingrediënten: ananas, pistache noten, pasta ipv rijst (we noemen het dan zeker ‘op reis rijst’), komkommer, rucola, verse spinazie, wortelen, verschillende soorten paddenstoelen, …

Bereiding: 

Beëindig je geweldige fietstocht. Zoek een idyllische overnachtingsplaats. Zet je tent op en haal je kookspullen boven. 

Meet 1,5 mok rijst af met je geweldige ‘bikepacking mok’ van Totally Cranked. 🙂 Voeg 3 mokken water toe. Voeg zout toe aan de rijst. Zet op een klein vuurtje met deksel op de pot. Ondertussen schil je de courgette en paprika. Deze snijden we samen met de champignons zeer fijn. Belangrijk om ze fijn te snijden. Zo garen ze sneller en past er meer in je pan. Doe een ruime geut olijfolie in de pan en voeg de vegetarische vleesvervanger toe. Bak deze aan en voeg de overige groenten toe. Breng op smaak met de vakantiekruidenmix. Roerbak dit alles gaar. Voeg dan de tomatenpuree, ketchup en kidneybonen toe. Leng de saus eventueel aan met wat water.

Als het water van de rijst volledig verdampt is, dan is de rijst klaar. Je mag dan de saus eronder roeren. Verdeel dit alles over de vier hongerige personen. Werk af met voldoende slamix en cashewnoten.

Smullen maar!

TIP: Onze olijfolie nemen we mee in een klein PET flesje limonade. Hierdoor hoef je geen zware glazen fles mee te nemen en bespaar je gewicht. Het is niet nodig om een speciale kampeerfles hiervoor te kopen. Deze gaan achteraf vaak moeilijk zuiver. Als je olijfolie op is, lukt het altijd wel om onderweg met een gezellige babbel, deze te laten bijvullen bij lieve mensen. Een ideale start van een leuk gesprek.

Vakantiekruidenmix: Om plaats (en gewicht) te besparen maken we voor iedere reis een vakantiekruidenmix. Deze bestaat bij ons uit 2 verschillende soorten kippenkruiden, kurkuma, gember en paprikapoeder. Dit alles gaat in een plastiek kruidenpotje. Goed schudden voor vertrek. Klaar voor het avontuur.

Meer weten over onze fietsavonturen? Volg de Totally Cranked crew op Instagram